Tre steg för att bli entreprenör utan kapital.

Entreprenören är 2000-talets nya hjälte, större än webbdesignern var i slutet av 90-talet. Då var Spray och Framfab de hetaste företagen att jobba för, nu ska man helst ha grundat nästa Facebook. Överallt pratas det idéer till appar och internettjänster och de som lyckats vinner respekt och avund. Men vare sig det är som framgångsrik modebloggare med eget klädmärke, eller som utvecklare av en framgångsrik app så handlar det i slutänden om en sak – att nå en tillvaro där man rår över sin egen tid och skapar något eget. Kort och gott det som alltid kallats egen företagare.

I detta inlägg kommer jag ge dig ett par konkreta tips som gör att du, oavsett vad du sysslar med idag och vad du vill starta för företag, kan förverkliga din dröm om ett eget företag utan en stor hög med pengar.

Det största problemet för att starta igång ett eget företag brukar vara att den ekonomiska tryggheten försvinner. Lönen kommer inte säkert sitta där på kontot den 25:e. Hur ska man våga ta steget när hyran faktiskt måste betalas varje månad? Tänk om jag inte lyckas sälja det jag hade planerat de där första veckorna, då måste jag ju ha kapital för att kunna betala alla utgifter som ändå kommer? Hur länge ska jag säkra upp för? Ska jag spara undan så jag klarar mig i ett halvår, ett år eller två utan att företaget börjat tjäna pengar?

Det oron grundar sig i är konkret att du behöver en massa tid för att starta ditt företag, oavsett vad företaget ska syssla med. Tid som du normalt skulle ha använt för att jobba någonstans, för att tjäna ihop pengar till dina personliga utgifter.

Så det vi behöver göra är att få loss tid samtidigt som utgifterna måste täckas. Mer tid och mindre utgifter är målet för att kunna lägga tid på ditt nya företag.

1 – Dra ner på dina löpande utgifter

Se över vad du har för fasta utgifter. Har du både ett fast bredband hemma och ett mobilt? Skippa det ena. Eller skippa det mobila och koppla upp dig via telefonen om du behöver. Finns det lån och krediter du kan minimera? I det här läget vill du bara minska utgifterna, om det tar längre tid att betala av en kredit så må det vara hänt, så länge som månadskostnaden är så låg den kan vara. Strunta i amorteringar och ställ in allt på lägsta möjliga betalning.

Exempel:

Hyra – 4 000 kr
Mobiltelefon – 1 000 kr
Krediter mm – 1 000 kr
Mat – 3 000 kr

Summa:  9 000 kr

Om du verkligen vill satsa och har möjlighet, kapa kostnaderna ännu mera. Säg upp lägenheten, flytta hem till dina föräldrar eller räkna på om din sambo klarar av större del av era fasta utgifter. Ditt mål är att få ner dina utgifter under 9 000 kr/månad.

2 – Skaffa ett extrajobb

Det här är ett viktigt steg. Leta rätt på ett extrajobb som du kan utföra på helger. Välj något som skiljer sig kraftigt från det du vill göra inom företaget och som gärna innehåller en stor portion social del.

Några exempel på extrajobb.

  • Bartender/servitris/barista
  • Ordningsvakt/entrévärd
  • Boendestödjare/personlig assistent
  • Matvarubutik/telefonförsäljare

Målet med extrajobbet är att få ihop runt 6 000 kr/månad efter skatt. En hel del extrajobb behöver du ingen speciell utbildning för och får du bara in en fot på en arbetsplats kan du lätt hitta fler ställen att jobba på. Tänk på och räkna med dricks om du jobbar i en sådan miljö.

3 – Börja plugga

I Sverige har vi ett finurligt system för studenter som kallas för CSN. Att studenter i Sverige både får betalt och får låna pengar på ett fördelaktigt sätt för att plugga är helt fantastiskt och det kan du utnyttja när du ska starta företag.

Så sök helt enkelt till en kvällskurs på valfritt universitet eller högskola där du pluggar deltid på halvfart. Ditt mål är att ta 15 högskolepoäng per termin och välj ett ämne som intresserar dig (annars kommer du att misslyckas) och som du tror att du kan ta till dig ganska lätt.

Studiebidrag och lån för halvtidsstudier uppgår till omkring 4 300 kr som sätts in på ditt konto varje månad. Dock väldigt viktigt att klara kurserna, misslyckas man med den enda kurs man läser en termin så blir det inga studiemedel nästa.

Resultatet

När du gått igenom de tre punkterna så har du förhoppningsvis fasta utgifter som är mindre än 9 000 kr/månad och fasta, personliga inkomster som överstiger 10 000 kr. Allt detta med måndag till fredag helt fri att ägna 110 % åt ditt nya företag.

Håller du systemet flytande så kan du välja att ge ditt företag allt från ett halvår till ett år för att komma igång. Tar det längre tid än tänkt så har du alla möjligheter att fortsätta och om du trots allt till slut väljer att inte driva ditt företag vidare så kan du lägga ner och återgå till ditt gamla liv utan att större skada är skedd.

Det enda du behöver vänta på är terminsstarten för steg tre, sen är det bara att starta!

Siffror i denna artikel ska inte tas för absolut sanning, det är stegen och upplägget som är det viktiga.